Jakie wino podać do mięsa, ryby, sera?

Jak dobrać wino do potrawy?

Jakie wino podkreśli smak naszej potrawy i… na odwrót?

Choć obecnie – restrykcyjne niegdyś – zasady te traktuje się dość swobodnie, to jednak jeśli czeka nas przygotowanie wykwintnego przyjęcia, warto wiedzieć, jakie wino powinno się podać do danej potrawy.

A oto mała ściąga:

  • Do dań z warzyw, serów, ryb, owoców morza czy drobiu podajemy wino białe stołowe wytrawne, półwytrawne lub różowe wytrawne,
  • Do dań z czerwonego mięsa, czy też do tłustych serów podaje się wino czerwone stołowe wytrawne lub półwytrawne,
  • Smak deserów, lodów, ciastek i kawy podkreśli najlepiej wino białe lub czerwone deserowe półsłodkie i słodkie,
  • Wina ziołowe najlepiej współgrają z przekąskami i kawą, a
  • Wino musujące, różowe, czy też szampan pasują… do wszystkiego. 😉
Do czego pasuje czerwone wino?
Do czego pasuje czerwone wino?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *